(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm adabiy maktabining ikki yirik vakili — Muhammad Rizo Munis va Muhammad Rizo Ogahiy ijodining adabiy an’ana hamda ijodiy uslub nuqtai nazaridan mushtarak jihatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqotda har ikki ijodkorning mumtoz adabiyot taraqqiyotidagi o‘rni, ular davom ettirgan Navoiiy an’analari, tasavvufiy-falsafiy qarashlari, tarixiy va she’riy merosining umumiy tamoyillari ochib beriladi. Shuningdek, Munis va Ogahiy ijodida ma’rifatparvarlik g‘oyalari, adolat va komillik tushunchalarining badiiy ifodalanish xususiyatlari qiyosiy yondashuv asosida yoritiladi. Maqolada har ikki adibning tarixnavislikka qo‘shgan hissasi, tarjima maktabining shakllanishidagi o‘rni va ularning ijodiy uslublarini birlashtirib turuvchi omillar haqida ilmiy xulosalar keltiriladi. Tadqiqot natijalari Munis va Ogahiy merosining o‘zbek adabiyoti tarixidagi uzviylik va davomiylik tamoyillarini namoyon etishini ko‘rsatadi.