(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya:Mazkur maqolada narrativ yondashuv vositasida talabalarning kasbiy-emotsional intellektini rivojlantirishning didaktik imkoniyatlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda kasbiy-emotsional intellekt pedagogik faoliyat samaradorligini ta’minlovchi muhim shaxsiy-kompetensial sifat sifatida talqin etiladi. Narrativ yondashuv asosida tashkil etilgan ta’lim jarayoni talabalarning hissiy o‘zini anglash, empatiya, reflektiv tafakkur va kasbiy identifikatsiyasini rivojlantirishga xizmat qilishi asoslab beriladi. Maqolada narrativ metodlarning (kasbiy hikoyalar, reflektiv suhbatlar, shaxsiy tajribani tahlil qilish) didaktik salohiyati ochib berilib, ularning pedagogik ta’lim amaliyotidagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqot natijalari narrativ yondashuv talabalarning kasbiy-emotsional intellektini rivojlantirishda samarali pedagogik vosita ekanligini ko‘rsatadi. Abstract:This article provides a scientific and theoretical analysis of the didactic possibilities of developing students’ professional emotional intelligence through a narrative approach. Professional emotional intelligence is interpreted as an important personal and competence-based quality that ensures the effectiveness of pedagogical activity. It is substantiated that an educational process organized on the basis of a narrative approach contributes to the development of students’ emotional self-awareness, empathy, reflective thinking, and professional identification. The article reveals the didactic potential of narrative methods (professional stories, reflective dialogues, analysis of personal experience) and highlights their role in pedagogical education practice. The research findings indicate that the narrative approach is an effective pedagogical tool for developing students’ professional emotional intelligence. Аннотация:В данной статье с научно-теоретических позиций анализируются дидактические возможности развития профессионально-эмоционального интеллекта студентов средствами нарративного подхода. Профессионально-эмоциональный интеллект рассматривается как важное личностно-компетентностное качество, обеспечивающее эффективность педагогической деятельности. Обосновывается, что образовательный процесс, организованный на основе нарративного подхода, способствует развитию эмоционального самосознания, эмпатии, рефлексивного мышления и профессиональной идентификации студентов. В статье раскрывается дидактический потенциал нарративных методов (профессиональные истории, рефлексивные беседы, анализ личного опыта) и освещается их место в практике педагогического образования. Результаты исследования показывают, что нарративный подход является эффективным педагогическим средством развития профессионально-эмоционального интеллекта студентов.