(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi: So‘nggi yillarda tibbiyot, veterinariya va qishloq xo‘jaligida antibiotiklardan keng foydalanish natijasida ularning ma’lum qismi to‘liq parchalanmay, oqova suvlar orqali daryolar va suv havzalariga tushmoqda. Bu esa suvda yashovchi mikroorganizmlarning tabiiy tarkibi va funksiyalariga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Antibiotik qoldiqlari ekotizimdagi biologik muvozanatni buzishi, foydali mikroorganizmlarni kamaytirishi va antibiotiklarga chidamli shtammlarning shakllanishiga sabab bo‘lishi mumkin. Shu sababli, antibiotik qoldiqlarining suv ekotizimlariga ta’sirini o‘rganish ekologik xavfsizlik va jamoat salomatligi nuqtai nazaridan dolzarb masaladir.