(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqolada antimikrob terapiyaning stomatologiyada o‘rni, uning og‘iz mikroflorasiga ta’siri, foydali va zararli mikroorganizmlar o‘rtasidagi muvozanat haqida batafsil ma’lumot keltirilgan. Antimikrob vositalar infektsion kasalliklarni davolashda muhim rol o‘ynaydi, ammo ularning noto‘g‘ri qo‘llanilishi og‘iz mikrobiotasining buzilishiga, disbakteriozga va ikkilamchi infeksiyalarga olib kelishi mumkin. Maqolada antibiotiklar, antiseptiklar va probiotiklarning stomatologik amaliyotdagi o‘rni hamda muvozanatni tiklash usullari yoritilgan. В статье рассматривается роль антимикробной терапии в стоматологии, её влияние на микрофлору полости рта и баланс между полезными и патогенными микроорганизмами. Антимикробные препараты играют ключевую роль в лечении инфекционных заболеваний, однако их неправильное применение может вызвать дисбактериоз и вторичные инфекции. Рассмотрены антибиотики, антисептики и пробиотики, а также способы восстановления микробного баланса. This article discusses the role of antimicrobial therapy in dentistry, its impact on the oral microbiota, and the balance between beneficial and pathogenic microorganisms. Antimicrobial agents are crucial in treating infections, but their misuse can lead to dysbiosis and secondary infections. The paper analyzes antibiotics, antiseptics, and probiotics in dental practice and explores strategies for restoring microbial balance.