(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Maqolada COVID-19 pandemiyasining stomatologik amaliyotga ta’siri, og‘iz bo‘shlig‘i infeksiyalarining yuqish xavfi va profilaktik choralar yoritilgan. COVID-19 virusining aerosol orqali yuqishi stomatologlar va bemorlar uchun xavf tug‘diradi. Maqolada stomatologik klinikada xavfsizlik protokollari, dezinfeksiya, shaxsiy himoya vositalari (SHV), bemorlarni saralash va operatsion xonalarda xavfsizlik choralarining ahamiyati tahlil qilinadi. В статье рассмотрено влияние пандемии COVID-19 на стоматологическую практику, риск передачи инфекций полости рта и меры профилактики. Передача вируса SARS-CoV-2 через аэрозоль представляет опасность для стоматологов и пациентов. Обсуждаются протоколы безопасности в клинике, дезинфекция, средства индивидуальной защиты (СИЗ), скрининг пациентов и меры безопасности в операционных. This article discusses the impact of the COVID-19 pandemic on dental practice, the risk of oral infection transmission, and preventive measures. Aerosol transmission of SARS-CoV-2 poses a risk to dentists and patients. The paper analyzes safety protocols in dental clinics, disinfection, personal protective equipment (PPE), patient screening, and operational safety measures.