(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Zilzila – bu insoniyat tarixida eng xavfli tabiiy ofatlardan biri hisoblanadi. Zilzila natijasida yuzaga keladigan talofatlar – odamlar hayotiga, infratuzilmaga va iqtisodiy tarmoqlarga juda katta zarar yetkazadi. Zamonamizda texnika taraqqiyoti, jumladan, dasturiy ta’minot sohasining rivojlanishi bilan, zilzila natijasida yuzaga kelgan talofatlarni o‘rganish, baholash va ularga tahlil yuritish imkoniyati ham kengaydi. Zilzila oqibatida yuzaga keladigan zararlarni aniqlashda, zamonaviy dasturiy ta’minot va axborot texnologiyalari muhim o‘rin tutadi. Bu dasturiy ta’minotlarning ko‘plab turlari mavjud bo‘lib, ular zilzila avvalida, zilzila paytida hamda undan keyingi qutqaruv, baholash va tahlil jarayonlarida samarali foydalaniladi. Ushbu tezisda Zilzila ta’sirida talofatlarni aniqlash masalasida dasturiy ta’minotlarning turlari haqida ma’lumotlar berilgan.