(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Mazkur tezis Hind tilshunosligining shakllanishi, tarixiy bosqichlari, asosiy nazariyalari va zamonaviy rivojlanish jarayonlarini o‘rganishga bag‘ishlanadi. Hind mintaqasida tilshunoslikning ildizlari juda qadimiy bo‘lib, Paniniy tomonidan yaratilgan grammatik an’analardan tortib hozirgi kunda amalga oshirilayotgan sotsiolingvistik va psixolingvistik tadqiqotlargacha bo‘lgan rivojlanish jarayoni yoritiladi. Shuningdek, hind tillari oilasi, ularning tuzilishi, fonetik va grammatik xususiyatlari ham ilmiy asosda tahlil qilinadi. Ish yakunida hind tilshunosligining jahondagi ilmiy maktablarga ko‘rsatgan ta’siri haqida xulosa beriladi