(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada Yangi O‘zbekistonda o‘zbek adabiy tilining rivojlanish tendensiyalari, mavjud muammolar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari tahlil qilinadi. Adabiy tilning zamonaviy bosqichida jamiyat taraqqiyoti, globallashuv va axborot texnologiyalarining ta’siri alohida e’tibor markazida turadi. Shu jarayonda milliy o‘zlikni saqlash, tilning uslubiy imkoniyatlarini kengaytirish va uni ilm-fan, ta’lim hamda ommaviy axborot vositalarida samarali qo‘llash masalalari muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada adabiy til taraqqiyotidagi dolzarb muammolar aniqlanib, ularni hal qilishga doir amaliy tavsiyalar ilgari suriladi. ABSTRACT:This article analyzes the development trends of the Uzbek literary language in New Uzbekistan, the existing problems, and possible solutions. In particular, the study focuses on modern approaches in philological education, the social significance of the mother tongue in the context of globalization, and the role of digital technologies in the development of the literary language. As solutions, the article proposes improving language policy, applying innovative methods in education, and strengthening the international status of the Uzbek language.