(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Ushbu maqolada kommunikativ kompetensiya tushunchasining mohiyati, uni shakllantirish jarayonlari va shaxsning psixologik barqarorligi bilan o’zaro bog’liqligi tahlil etiladi. Muloqot madaniyati, emotsional intellekt, ijtimoiy moslashuv jarayonlari hamda stressni boshqarish mexanizmlarining shaxs rivojlanishiga tasiri yoritiladi. Shuningdek, samarali kommunikatsiya shaxsning ijtimoiy faoliyatida barqaror psixologik holatni shakllantirishdagi o’rni ilmiy dalillar asosida ko’rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari kommunikativ kompetensiyani rivojlantirish orqali shaxsning psixologik barqarorligini oshirish mumkinligini ko’rsatadi. В данной статье рассматривается сущность коммуникативной компетенции, особенности её формирования и взаимосвязь с психологической устойчивостью личности. Анализируются культура общения, эмоциональный интеллект, процессы социальной адаптации и механизмы управления стрессом, влияющие на развитие личности. Также раскрывается роль эффективной коммуникации в обеспечении стабильного психологического состояния человека в социальной деятельности. Результаты исследования показывают, что развитие коммуникативной компетентности способствует укреплению психологической устойчивости личности. This article examines the concept of communicative competence, the processes involved in its development, and its interrelation with an individual’s psychological stability. It analyzes communication culture, emotional intelligence, social adaptation processes, and stress management mechanisms that influence personal development. The study also highlights the role of effective communication in maintaining psychological stability in social interaction. The findings demonstrate that improving communicative competence significantly contributes to enhancing an individuals psychological resilience.