(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotasiya. Mazkur maqolada o‘quvchilarni tarbiyalash jarayonida o‘z-o‘zini boshqarib o‘rganish (Self-Regulated Learning – SRL) konsepsiyasining muhim tarkibiy qismi hisoblangan Zimmerman modeli tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu modelning o‘quvchilarning shaxsiy rivoji, mustaqil fikrlashi, mas’uliyati, motivatsiyasi hamda o‘z-o‘zini nazorat qilish ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rni yoritib berilgan. Shuningdek, SRL modelining ta’lim-tarbiya jarayoniga tatbiqi, uning samaradorligi va pedagogik ahamiyati ilmiy jihatdan asoslangan. Tadqiqot natijalari Zimmerman modeli o‘quvchilarni tarbiyalashda samarali pedagogik mexanizm ekanini ko‘rsatadi. Аннотация. В данной статье рассматривается эффективность модели саморегулируемого обучения (Self-Regulated Learning – SRL), разработанной Б. Циммерманом, в процессе воспитания учащихся. В исследовании раскрывается роль данной модели в формировании у обучающихся самостоятельности, ответственности, учебной мотивации и навыков самоконтроля. Особое внимание уделяется педагогическому значению этапов модели SRL и их влиянию на воспитательный процесс. Результаты исследования подтверждают, что модель Циммермана является эффективным средством повышения качества обучения и воспитания учащихся. Annatation. This article analyzes the effectiveness of Zimmerman’s Self-Regulated Learning (SRL) model in the process of educating students. The study examines the role of the SRL model in developing students’ independence, responsibility, motivation, and self-control skills. Special attention is paid to the pedagogical significance of the model’s stages and their impact on the educational process. The research results show that Zimmerman’s SRL model is an effective pedagogical tool for improving students’ learning outcomes and personal development.