(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqolada inson salomatligiga ekologik muhitning ta’siri ilmiy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Atrof-muhitning ifloslanishi, suv va tuproq resurslarining degradatsiyasi, havo sifatining yomonlashishi, global isish, shovqin va elektromagnit nurlanish kabi ekologik omillar jismoniy va ruhiy salomatlikka qanday ta’sir qilishi keng yoritiladi. Maqolada ekologik muammolarning oldini olish, profilaktik choralarni joriy etish, aholini ekologik madaniyat bilan ta’minlash va barqaror rivojlanish yo‘llari amaliy tavsiflar bilan keltirilgan. Tadqiqot natijalari ekologiya va tibbiyot o‘rtasidagi bog‘liqlikni ilmiy asosda ko‘rsatib, sog‘lom va barqaror jamiyat qurish uchun ekologik xavfsizlikni ta’minlash zarurligini ta’kidlaydi. В данной статье анализируется влияние экологической среды на здоровье человека с научной и практической точек зрения. Широко освещается, как факторы окружающей среды, такие как загрязнение окружающей среды, деградация водных и почвенных ресурсов, ухудшение качества воздуха, глобальное потепление, шум и электромагнитное излучение, влияют на физическое и психическое здоровье. В статье представлены с практическими описаниями пути предупреждения экологических проблем, внедрения профилактических мер, обеспечения экологической культуры населения и устойчивого развития. Результаты исследования показывают связь между экологией и медициной на научной основе, подчеркивая необходимость обеспечения экологической безопасности для построения здорового и устойчивого общества. This article analyzes the impact of the environmental environment on human health scientifically and practically. It is widely covered how environmental factors such as environmental pollution, degradation of water and Soil Resources, deterioration of air quality, global warming, noise and electromagnetic radiation affect physical and mental health. The article presents practical descriptions of ways to prevent environmental problems, introduce preventive measures, provide the population with ecological culture and sustainable development. The results of the study show the link between ecology and medicine on a scientific basis, emphasizing the need to ensure environmental safety in order to build a healthy and sustainable society.