(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada ekologik va energiya savodxonligi tushunchasining zamonaviy ilmiy-nazariy talqini, uning barqaror rivojlanish konsepsiyasi doirasidagi o‘rni hamda ta’lim tizimidagi pedagogik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda ekologik savodxonlik va energiya savodxonligining mazmuni, tarkibiy komponentlari hamda ularni shakllantirishning metodik mexanizmlari tizimli yondashuv asosida yoritib beriladi. Shuningdek, yosh avlodda ekologik mas’uliyat, energiya resurslaridan oqilona foydalanish, atrof-muhitni muhofaza qilishga oid ongli munosabatni rivojlantirishning ta’limiy, tarbiyaviy va ijtimoiy omillari ochib beriladi. Maqolada ekologik va energiya savodxonligini rivojlantirish ta’lim sifatini oshirish, yashil iqtisodiyot va barqaror taraqqiyot maqsadlariga erishishda muhim pedagogik shart sifatida asoslab beriladi.