(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o’simliklar tarkibida uchraydigan fitogormonlar, ularning funksiyalari va o’simliklar hayotidagi ahamiyati haqida batafsil ma’lumotlar berilgan. Fitogormonlar- o’simliklarning o’sishi va rivojlanishini nazorat qiluvchi, ularning hayotiy jarayonlarini muvofiqlashtiruvchi biologik faol moddalar hisoblanadi. Zamonaviy tadqiqotlarda fitogormonlarning molekulyar mexanizmlarini o’rganish, qishloq xo’jaligida hosildorlikni oshirish, stress sharoitlariga chidamli navlar yaratishda ularning qo’llanilishi muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etmoqda. Shu bois fitogrmonlarning biologik xususiyatlari va ularning o’simliklarning turli bosqichlardagi rivojlanishiga ta’sirini chuqur tadqiq etish botanika va agrobotanika sohalarida dolzarb yo’nalishlardan biri hisoblanadi. Аннотация: В данной статье представлена ​​подробная информация о фитогормонах, содержащихся в растениях, их функциях и значении для жизни растений. Фитогормоны — это биологически активные вещества, которые контролируют рост и развитие растений и координируют их жизненные процессы. В современных исследованиях изучение молекулярных механизмов действия фитогормонов, их использование для повышения сельскохозяйственной продуктивности и создания сортов, устойчивых к стрессовым условиям, имеет большое научное и практическое значение. Поэтому углубленное изучение биологических свойств фитогормонов и их влияния на развитие растений на разных стадиях является одним из актуальных направлений в области ботаники и агроботаники. Abstract: This article provides detailed information about phytohormones found in plants, their functions and importance in plant life. Phytohormones are biologically active substances that control the growth and development of plants and coordinate their vital processes. In modern research, the study of the molecular mechanisms of phytohormones, their use in increasing agricultural productivity, and creating varieties resistant to stress conditions is of great scientific and practical importance. Therefore, in-depth study of the biological properties of phytohormones and their influence on plant development at different stages is one of the current directions in the fields of botany and agrobotany.