(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
ANNOTATSIYA: Orol Dengizining qurishi - O‘zbekiston, Qozog‘iston va Qirg‘iziston hududlarini o‘z ichiga olgan markaziy Osiyoning ekologik va ijtimoiy hayotini tahlikaga soladigan katta muammo sifatida keng tarqalgan. Bu voqea asosan Sovet Ittifoqining markazlashgan iqtisodiy siyosatining natijasi sifatida yuzaga kelgan bo‘lib, eng avvalo, dengizga suv oqizishning cheklanishi va ekologik balansning buzilishi bilan bog‘liq. Orol dengizi qurishining sabablari ko‘p jihatdan sug‘orish maqsadida katta miqdordagi suvning qo‘llanilishi va daryo havzalaridagi tabiiy resurslarning ortiqcha ekspluatatsiyasiga borib taqaladi. Dengizning qurishi faqatgina ekologik muammolarni yuzaga keltirmadi, balki bu jarayonning salbiy oqibatlari butun mintaqa uchun qanchalik chuqur ekanini ko‘rsatdi.