(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanish orqali matematik savodxonlikni rivojlantirishning bosqichlari ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda sun’iy intellekt asosidagi adaptiv o‘qitish tizimlari, raqamli ta’lim platformalari, intellektual tahlil va avtomatlashtirilgan baholash vositalarining matematik tafakkurni shakllantirishdagi roli yoritilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning individual o‘rganish tezligi va bilim darajasiga moslashtirilgan sun’iy intellektga asoslangan ta’lim modellarini joriy etish bosqichlari ketma-ketlikda asoslab beriladi. Аннотация. В данной статье проводится научно-теоретический и практический анализ этапов развития математической грамотности с использованием технологий искусственного интеллекта. В исследовании рассматривается роль адаптивных обучающих систем на основе искусственного интеллекта, цифровых образовательных платформ, интеллектуального анализа данных и автоматизированных средств оценивания в формировании математического мышления обучающихся. Кроме того, последовательно обосновываются этапы внедрения образовательных моделей, основанных на искусственном интеллекте, адаптированных к индивидуальной скорости обучения и уровню знаний учащихся. Annotation. This article provides a scientific-theoretical and practical analysis of the stages of developing mathematical literacy through the use of artificial intelligence technologies. The study examines the role of AI-based adaptive learning systems, digital educational platforms, intelligent data analysis, and automated assessment tools in shaping students’ mathematical thinking. In addition, the stages of implementing artificial intelligence–based educational models adapted to learners’ individual learning pace and knowledge level are systematically substantiated.