(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqola O’zbekiston Respublikasining Birlashgan Millatlar Tashkilotiga (BMT) a’zo bo’lish jarayonining tarixiy, siyosiy va huquqiy jihatlarini o’rganib chiqadi. Maqolada O’zbekistonning BMT ga a’zo bo’lishiga olib kelgan asosiy sabablar, bu voqeaning xalqaro munosabatlardagi ahamiyati, shuningdek, a’zolikdan keyingi davrda O’zbekistonning BMT tizimidagi faoliyati tahlil qilinadi. O’zbekiston 1992-yil 2-martda BMTga a’zo bo’lib, bu yangi mustaqil davlatning xalqaro hamjamiyat tomonidan tan olinishidagi muhim qadam bo’ldi. Данная статья исследует исторические, политические и правовые аспекты процесса вступления Республики Узбекистан в Организацию Объединенных Наций (ООН). В статье анализируются основные причины, приведшие к вступлению Узбекистана в ООН, значение этого события в международных отношениях, а также деятельность Узбекистана в системе ООН в послевступительный период. Узбекистан стал членом ООН 2 марта 1992 года, что стало важным шагом в признании нового независимого государства международным сообществом.