(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya Mazkur tezisda bo‘lajak ingliz tili o‘qituvchilarining yozuv kompetensiyasini rivojlantirishdagi muammolar va uni takomillashtirishning pedagogik shart-sharoitlari tahlil qilinadi. Yozuv kompetensiyasi grammatik aniqlikdan tashqari izchillik, argument rivoji va metakognitiv nazoratni o‘z ichiga oluvchi ko‘p o‘lchovli konstruksiya sifatida yoritiladi. Tadqiqotlar asosida matndagi mantiqiy bog‘liqlikni ta’minlashdagi kamchiliklar, mexanik jihatlarga ortiqcha e’tibor hamda mahsulotga yo‘naltirilgan an’anaviy o‘qitish yondashuvlari asosiy muammolar sifatida ko‘rsatiladi. Ularni bartaraf etishda jarayonga yo‘naltirilgan va strategiyaga asoslangan o‘qitish, formativ baholash hamda reflektiv faoliyat muhim pedagogik shartlar sifatida asoslanadi. AbstractThis thesis examines the existing problems and pedagogical conditions for developing writing competence among pre-service English teachers. Writing competence is viewed as a multidimensional construct that includes coherence, argument development, and metacognitive regulation in addition to grammatical accuracy. Research identifies common challenges such as weak text coherence, excessive focus on mechanical correctness, and reliance on traditional product-oriented instruction. To address these issues, the study emphasizes the importance of process-oriented and strategy-based teaching, formative assessment, and reflective practice. Strengthening writing competence at the teacher education stage is considered essential for fostering professional growth and improving instructional effectiveness. В тезисе рассматриваются проблемы и педагогические условия развития письменной компетенции будущих учителей английского языка. Письменная компетенция трактуется как многомерная конструкция, включающая связность текста, развитие аргументации и метакогнитивный контроль. Основные трудности связаны с ориентацией на механическую правильность и традиционное продукт-ориентированное обучение. Обосновывается необходимость процессно-ориентированного и стратегического обучения, формативного оценивания и рефлексивной практики.