(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotasiya. Maqolada Zomin davlat qo‘riqxonasining tabiiy-geografik sharoitlari va yer resurslari holati keltirilgan. Shuningdek, hududning relyefi, iqlimi, tuproq turlari, o‘simlik qoplamasi va antropogen omillar tahlil etilgan.O‘z navbatida, yer resurslarining hozirgi holati, ularning ekologik ahamiyati va boshqaruvdagi muammolar ham ko‘rib chiqiladi. Maqola Zomin hududidagi tabiiy sharoitlarning resurslarni boshqarish va muhofaza qilishdagi rolini aniqlashga yordam beradi hamda ekologik barqarorlikni ta’minlash uchun tavsiyalar beradi. Аннотaция. В статье представлены естественно-географические условия и состояние земельных ресурсов Государственного заповедника Зомин. Кроме того, проведён анализ рельефа территории, климата, типов почв, растительного покрова и антропогенных факторов. Рассмотрено текущее состояние земельных ресурсов, их экологическое значение и проблемы управления ими. Статья способствует определению роли природных условий Зомина в управлении и охране ресурсов, а также предоставляет рекомендации для обеспечения экологической устойчивости. Abstract. The article presents the natural-geographical conditions and the state of land resources of the Zomin State Nature Reserve. It also analyzes the terrain, climate, soil types, vegetation cover, and anthropogenic factors of the area. The current state of land resources, their ecological significance, and management challenges are examined. The article helps to determine the role of Zomin’s natural conditions in resource management and conservation, and provides recommendations for ensuring ecological sustainability.