(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Maqola Amir Haydar hukmronligi davrida Buxoro amirligida amalga oshirilgan harbiy islohotlarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ushbu islohotlar an’anaviy feodal qo‘shin tizimidan muntazam harbiy bo‘linmalarga o‘tish, markaziy boshqaruvni mustahkamlash, intizomni kuchaytirish va qurol-aslaha ishlab chiqarishni rivojlantirishni o‘z ichiga olgan. Tadqiqot islohotlarning ichki qo‘zg‘olonlarni bostirish va tashqi tahdidlarga qarshi turishdagi rolini, shuningdek, feodal tuzum cheklovlari sababli to‘liq samara bermaganligini ko‘rsatadi. Amir Haydar islohotlari Buxoro amirligi tarixida markazlashuv va modernizatsiya harakatlarining muhim bosqichi sifatida baholanadi va keyingi davrlar uchun tajriba vazifasini o‘tagan. Статья посвящена анализу военных реформ, проведённых в Бухарском эмирате в период правления эмира Хайдара (1800–1826). Эти реформы включали переход от традиционной феодальной системы войск к созданию регулярных военных частей, централизацию управления, усиление дисциплины и развитие производства оружия. Исследование показывает роль реформ в подавлении внутренних восстаний и противостоянии внешним угрозам, а также их ограниченность из-за сохранения феодальных отношений. Реформы эмира Хайдара оцениваются как важный этап централизации и модернизации в истории Бухарского эмирата, послуживший опытом для последующих периодов. The article is devoted to the analysis of military reforms implemented in the Bukhara Emirate during the reign of Emir Haydar (1800–1826). These reforms encompassed the transition from a traditional feudal military system to the formation of regular troops, centralization of command, strengthening of discipline, and development of weapons production. The study highlights the role of the reforms in suppressing internal rebellions and countering external threats, as well as their limitations due to the persistence of feudal structures. Emir Haydar’s reforms are evaluated as a significant stage of centralization and modernization in the history of the Bukhara Emirate, serving as valuable experience for subsequent periods.