(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Inson hayoti davomida turli muammolar, stresslar va sinovlar bilan to‘qnashadi. Hayotda uchraydigan ayrim voqealar esa odatiy holatlarni ham, inson ruhiyatini ham mutlaqo o‘zgartirib yuboradigan darajada kuchli bo‘lishi mumkin. Bunday vaziyatlarga, shubhasiz, ekstremal holatlar deyiladi. Ekstremal vaziyatlar – bu inson standart muhitdan va oddiy hayot kechirish tartibidan chiqib ketadigan, jiddiy xavotir, tashvish, qo‘rquv, xavf, ehtimoliy tahdid va boshqarib bo‘lmas darajadagi kuchli stresslarni his qiladigan holatlar majmui hisoblanadi. Bunday holatlar insonlarning ruhiyati, xususan, o‘sib kelayotgan yosh avlod – o‘smirlarning psixik rivojlanishida o‘ta muhim va sezilarli ta’sir ko‘rsatadi.