(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada umumta’lim maktablarining 3-sinf o‘quvchilari uchun tarbiya darslari doirasida to‘garaklar faoliyatini samarali tashkil etish masalalari yoritilgan. Boshlang‘ich ta’lim bosqichida o‘quvchilarning shaxsiy, ijtimoiy va axloqiy rivojlanishi muhim ahamiyat kasb etadi. Shu bois, tarbiya darslari bilan integratsiyalashgan to‘garak mashg‘ulotlari o‘quvchilarning qiziqishlarini rivojlantirish, jamoada ishlash ko‘nikmalarini shakllantirish hamda ularning ijodiy salohiyatini ochib berishda muhim vosita hisoblanadi. Maqolada to‘garak faoliyatining maqsad va vazifalari, tashkiliy shakllari, metod va usullari ilmiy-pedagogik jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, to‘garak mashg‘ulotlarini rejalashtirish, o‘quvchilarning yosh xususiyatlarini inobatga olish hamda interfaol metodlardan foydalanishning samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, tarbiya darslariga mos tashkil etilgan to‘garaklar o‘quvchilarning faolligini oshiradi, mustaqil fikrlashini rivojlantiradi va ijtimoiy moslashuv jarayonini tezlashtiradi. Maqola pedagoglar uchun amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi. В данной научной статье рассматриваются вопросы организации кружковой деятельности в рамках воспитательных занятий для учащихся 3 класса общеобразовательных школ. На начальном этапе обучения особое значение имеет формирование личностных, социальных и нравственных качеств учащихся. В связи с этим кружковая работа, интегрированная с воспитательными уроками, выступает важным инструментом развития интересов учащихся, формирования навыков коллективной работы и раскрытия их творческого потенциала. В статье анализируются цели и задачи кружковой деятельности, организационные формы, а также методы и педагогические подходы к её реализации. Особое внимание уделяется планированию занятий с учетом возрастных особенностей детей младшего школьного возраста и использованию интерактивных методов обучения. Результаты исследования показывают, что грамотно организованная кружковая деятельность способствует повышению активности учащихся, развитию их самостоятельного мышления и ускорению процессов социальной адаптации. В статье также представлены практические рекомендации для педагогов по эффективной организации воспитательной работы. This scientific article explores the organization of extracurricular club activities within moral and educational lessons for 3rd-grade students in general secondary schools. At the primary education level, the development of students’ personal, social, and moral qualities plays a crucial role. Therefore, integrating club activities with educational lessons serves as an effective tool for enhancing students’ interests, fostering teamwork skills, and unlocking their creative potential. The article provides a comprehensive analysis of the goals and objectives of club activities, their organizational forms, and the pedagogical methods applied in practice. Special attention is given to planning activities in accordance with the age characteristics of young learners and the effective use of interactive teaching methods. The research findings indicate that well-organized club activities significantly increase student engagement, promote independent thinking, and facilitate social adaptation. Additionally, the article offers practical recommendations for teachers on improving the effectiveness of educational and extracurricular processes. The study emphasizes the importance of a systematic and student-centered approach in organizing club activities within the framework of moral education lessons.