(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Abstrakt: Mazkur maqolada ekologiya va atrof-muhitni shakllanishida flora va faunaning ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida o‘simlik va hayvonot dunyosining ekotizimlardagi o‘rni, biologik muvozanatni saqlashdagi vazifalari hamda atrof-muhit barqarorligiga ta’siri o‘rganildi. Ilmiy adabiyotlar tahlili, taqqoslash va umumlashtirish metodlari asosida flora va faunaning kamayishi ekologik muammolarning kuchayishiga olib kelishi aniqlangan. O‘zbekiston va Markaziy Osiyo mintaqasi misolida cho‘l va tog‘ hududlaridagi o‘simlik hamda hayvon turlarining ekologik ahamiyati yoritib berildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, flora va faunani muhofaza qilish, biologik xilma-xillikni saqlash ekologik barqarorlikni ta’minlashning muhim sharti hisoblanadi. Maqola ekologik muammolarni anglash va ularni bartaraf etishda nazariy hamda amaliy ahamiyatga ega.