(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda hududlarni ijtimoiy-iqtisodiy rivojlantirishda tijorat banklari va investitsiya kompaniyalari tomonidan moliyalashtirilayotgan investitsiya loyihalarining o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida bank kreditlari va investitsiya resurslari orqali hududiy iqtisodiyotda ishlab chiqarish hajmini oshirish, yangi ish o‘rinlari yaratish, infratuzilmani rivojlantirish hamda tadbirkorlik subyektlarini qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari o‘rganiladi. Shuningdek, Uzmilliybank AJ faoliyati misolida hududlarda amalga oshirilayotgan investitsiya loyihalarining ijtimoiy-iqtisodiy samaradorligi, ularning hududiy barqarorlik va investitsion jozibadorlikni oshirishdagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, tijorat banklari va investitsiya kompaniyalari tomonidan moliyalashtirilayotgan investitsiya loyihalari hududlarni kompleks rivojlantirish, iqtisodiy faollikni kuchaytirish va barqaror iqtisodiy o‘sishni ta’minlashda muhim omil ekanligi aniqlangan. Аннотация: В данной работе рассматривается значение инвестиционных проектов, финансируемых коммерческими банками и инвестиционными компаниями, в социально-экономическом развитии регионов. В рамках исследования анализируются механизмы финансирования инвестиционных проектов за счет банковских кредитов и инвестиционных ресурсов, направленных на развитие производственного потенциала регионов, создание новых рабочих мест, модернизацию инфраструктуры и поддержку предпринимательской деятельности. Особое внимание уделяется анализу деятельности Узмиллийбанк АЖ, на примере которого оценивается эффективность реализуемых инвестиционных проектов и их влияние на повышение социально-экономической устойчивости и инвестиционной привлекательности регионов. По результатам исследования сделан вывод о том, что инвестиционные проекты, финансируемые коммерческими банками и инвестиционными компаниями, являются важным фактором комплексного развития регионов и обеспечения устойчивого экономического роста. Abstract: This study examines the importance of investment projects financed by commercial banks and investment companies in the social and economic development of regions. The research analyzes financing mechanisms based on bank loans and investment resources aimed at expanding regional production capacity, creating new jobs, modernizing infrastructure, and supporting entrepreneurial activity. Special attention is given to the case of Uzmilliybank JSC, through which the effectiveness of implemented investment projects and their impact on enhancing regional socio-economic stability and investment attractiveness are assessed. The findings indicate that investment projects financed by commercial banks and investment companies are a key factor in ensuring comprehensive regional development, increasing economic activity, and achieving sustainable economic growth.