(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Badiiy asarlar inson tafakkuri, ma’naviy va ruhiy dunyosining shakllanishida alohida ahamiyat kasb etadi. Har bir zamon, har bir xalq o‘zining tarixiy, ijtimoiy va madaniy taraqqiyotida badiiy asarlar orqali orzu-intilish, maqsad, falsafa, ruh va tuyg‘ularini ifoda qiladi. O‘zbek adabiyotida ham badiiy asar, ayniqsa, Xurshid Do‘stmuhammad kabi adabiyot fidoyilarining ijodiy yondashuvi tufayli chuqur axloqiy, estetik va ma’naviy mazmunni o‘zida mujassam etadi. Xurshid Do‘stmuhammadning adabiy-estetik qarashlari, uning badiiy tafakkuridagi yetuklik, so‘z ustaligi va zamonga munosabati zamonaviy o‘zbek adabiyotida alohida o‘rin tutadi. Аннотация: Произведения искусства играют особую роль в формировании человеческой мысли, духовного и интеллектуального мира. Каждая эпоха, каждый народ выражает свои стремления, цели, философию, дух и чувства через произведения искусства в своем историческом, социальном и культурном развитии. В узбекской литературе произведение искусства, особенно благодаря творческому подходу таких выдающихся литераторов, как Хуршид Достмухаммад, воплощает глубокое моральное, эстетическое и духовное содержание. Литературно-эстетические взгляды Хуршида Достмухаммада, его зрелость в художественной мысли, мастерство слова и отношение к времени занимают особое место в современной узбекской литературе. Abstract: Works of art play a special role in the formation of human thought, spiritual and mental world. Every era, every nation expresses its aspirations, goals, philosophy, spirit and feelings through works of art in its historical, social and cultural development. In Uzbek literature, a work of art, especially thanks to the creative approach of literary devotees such as Khurshid Dostmuhammad, embodies a deep moral, aesthetic and spiritual content. Khurshid Dostmuhammad’s literary and aesthetic views, his maturity in artistic thought, mastery of words and attitude to the times occupy a special place in modern Uzbek literature.