(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Sollow-Swan o‘sish modeli va uning O‘zbekiston iqtisodiyoti sharoitida qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Tadqiqot mamlakatning uzoq muddatli iqtisodiy o‘sish sur’atlarini, kapital jamg‘arilishi, mehnat resurslari va texnologik rivojlanish omillarini baholashga qaratilgan. Model iqtisodiy siyosatni shakllantirish, investitsiya va innovatsiyalarni rag‘batlantirishda amaliy vosita sifatida xizmat qiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekiston iqtisodiyotini barqaror rivojlantirish uchun kapitalni samarali jalb qilish, mehnat unumdorligini oshirish va texnologik yangilanishlarni jadallashtirish zarur. Аннотация. В данной статье анализируется модель экономического роста Солоу-Свана и ее применение в условиях экономики Узбекистана. Цель исследования – оценка долгосрочных темпов экономического роста страны, факторов накопления капитала, трудовых ресурсов и технологического развития. Модель служит практическим инструментом для формирования экономической политики, стимулирования инвестиций и инноваций. Результаты показывают, что для устойчивого развития экономики Узбекистана необходимо эффективно привлекать капитал, повышать производительность труда и ускорять технологические инновации. Abstract. This article analyzes the Solow-Swan growth model and its application in the conditions of the Uzbek economy. The study is aimed at assessing the country’s long-term economic growth rates, factors of capital accumulation, labor resources and technological development. The model serves as a practical tool for formulating economic policy, stimulating investment and innovation. The results show that for the sustainable development of the Uzbek economy, it is necessary to effectively attract capital, increase labor productivity and accelerate technological innovation. Keywords: Solow-Swan model, economic growth, capital accumulation, labor resources, technological development, Uzbek economy, investment, sustainable development.