(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada fiskal siyosat va davlat qarzining iqtisodiy barqarorlikka ta’siri nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda davlat byudjeti siyosati, davlat qarzining shakllanish jarayoni hamda uning makroiqtisodiy barqarorlikka ta’sir etuvchi omillari iqtisodiy nazariyalar asosida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, fiskal siyosatning iqtisodiy o‘sish, inflyatsiya darajasi, investitsiya faoliyati va davlat moliyaviy barqarorligiga ta’sir mexanizmlari ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, fiskal siyosatning samarali yuritilishi va davlat qarzini oqilona boshqarish iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Shu bilan birga, davlat qarzining ortib borishi uzoq muddatda iqtisodiy muvozanatga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkinligi ham ilmiy asosda yoritib beriladi. Abstract. This article theoretically analyzes the impact of fiscal policy and public debt on economic stability. The study examines the state budget policy, the process of formation of public debt, and its factors affecting macroeconomic stability based on economic theories. It also scientifically analyzes the mechanisms of the impact of fiscal policy on economic growth, inflation, investment activity, and state financial stability. The results of the study show that effective fiscal policy and rational management of public debt are important in ensuring economic stability. At the same time, it is scientifically demonstrated that increasing public debt can have a negative impact on economic balance in the long term. Аннотация. В данной статье теоретически анализируется влияние фискальной политики и государственного долга на экономическую стабильность. Исследование рассматривает бюджетную политику государства, процесс формирования государственного долга и факторы, влияющие на макроэкономическую стабильность, на основе экономических теорий. Также проводится научный анализ механизмов влияния фискальной политики на экономический рост, инфляцию, инвестиционную активность и финансовую стабильность государства. Результаты исследования показывают, что эффективная фискальная политика и рациональное управление государственным долгом важны для обеспечения экономической стабильности. Одновременно научно доказано, что увеличение государственного долга может оказывать негативное влияние на экономический баланс в долгосрочной перспективе.