(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
qarorlarining iqtisodiy mazmuni hamda ularning iqtisodiy jarayonlarga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda iqtisodiy subyektlarning joriy va kelajakdagi iste’mol o‘rtasidagi tanlovi, jamg‘arma shakllanishiga ta’sir etuvchi omillar hamda ularning iqtisodiy o‘sishga ta’siri ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, foiz stavkalari, daromad darajasi va kutilayotgan iqtisodiy sharoitlar iste’mol va jamg‘arma qarorlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijasida intertemporal tanlov mexanizmi iqtisodiy barqarorlik va uzoq muddatli iqtisodiy rivojlanishda muhim omil ekanligi asoslab berilgan.Abstract. This article analyzes the economic content of intertemporal consumption and savings decisions and their impact on economic processes. The study scientifically illuminates the choice of economic entities between current and future consumption, the factors affecting the formation of savings, and their impact on economic growth. It also examines how interest rates, income levels, and expected economic conditions affect consumption and savings decisions. The study substantiates that the intertemporal choice mechanism is an important factor in economic stability and long-term economic development. Аннотация. В данной статье анализируется экономическое содержание межвременных решений о потреблении и сбережениях и их влияние на экономические процессы. Исследование научно освещает выбор экономических субъектов между текущим и будущим потреблением, факторы, влияющие на формирование сбережений, и их воздействие на экономический рост. Также рассматривается, как процентные ставки, уровни доходов и ожидаемые экономические условия влияют на решения о потреблении и сбережениях. Исследование обосновывает, что механизм межвременного выбора является важным фактором экономической стабильности и долгосрочного экономического развития.