(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abu Nasr Farobiyning hayot yo‘li hamda uning chuqur falsafiy kuzatishlari asosida yozilgan asarlari haqida ma’lumot beriladi. Maqolada olimning «Muallimus-soniy» nomi bilan mashhur bo‘lishiga sabab bo‘lgan yuksak ilmiy mavqei yoritilgan. Shuningdek, allomaning fanlar tasnifi, inson baxt-saodati va fozil jamiyat haqidagi ijtimoiy-axloqiy qarashlari tahlil qilinib, uning jahon sivilizatsiyasi rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi ko‘rsatib o‘tiladi. Abstract: This article provides information about Abu Nasr al-Farabi’s life path and his works based on profound philosophical observations. It highlights his scientific status, which earned him the title of "Al-Mu’allim al-Thani" (The Second Teacher). Furthermore, the author analyzes the scholar’s socio-ethical views on the classification of sciences, human happiness, and the virtuous society, illustrating his significant contribution to the development of world civilization.