(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Immunodepressantlar, xususan siklofosfan, eksperimental immunologiyada ikkilamchi immun yetishmovchilikni modellashtirishda muhim vosita hisoblanadi. Mazkur tadqiqotda quyonlarda siklofosfan yordamida hosil qilingan immunosupressiya modeli asosida taloqning morfo-funktsional va immunologik o‘zgarishlari kompleks tahlil qilindi. Natijalar tizimli immunosupressiya faqat qon ko‘rsatkichlari darajasida emas, balki limfoid organlar arxitektonikasining chuqur qayta tashkil etilishi bilan kechishini ko‘rsatdi. Ayniqsa, taloqda oq pulpaning regressiyasi va tug‘ma immunitet elementlarining kompensator faollashuvi kuzatildi. Ushbu ma’lumotlar immun tizimning struktur-funksional qayta moslashuvi mexanizmlarini tushunishda muhim ahamiyatga ega.