(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Tirik organizmlarning asosiy tuzilma birliklari bo‘ladigan hujayra―biosferadagi eng muhim va eng murakkab struktura hisoblanadi. Hujayra tuzilish elementlari ichida, ayniqsa, yadroning o‘rni beqiyos. Yadro tirik organizmlarning hayoti, rivoji, irsiyati va ko‘payishi jarayonida asosiy boshqaruvchi markaz rolini bajaradi. Yadroda joylashgan xromosomalar esa organizmning barcha belgilarining nasldan-naslga o‘tishini ta’minlovchi, genetik axborotni tashuvchi zaruriy strukturalardir. Ushbu maqolada, tirik hujayralarda yadro, xromosoma, ularning tuzilishi, tarkibi, ahamiyati va zamonaviy biologiyada tutgan o‘rni haqida har tomonlama to‘xtalib o‘tiladi.