(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Yosh mutaxassislarning ish joyiga moslashish jarayoni murakkab bo‘lib, ko‘pincha akademik muvaffaqiyatlarga qaramay, ijtimoiy va hissiy ko‘nikmalar yetishmasligi bilan bog‘liq qiyinchiliklarga duch keladi. Ushbu tezis yosh mutaxassislarda o‘z-o‘zini baholash darajasining adaptatsiya jarayoniga ta’sirini tahlil qiladi. Tadqiqot o‘z-o‘zini baholash vositalarining shaxsiy xususiyatlarni, qadriyatlarni va ko‘nikmalarni aniqlashdagi ahamiyatini, kasbiy rivojlanish rejalari uchun asos yaratishini ko‘rsatadi. Shuningdek, u o‘z-o‘zini baholashning ijtimoiy moslashuv muammolarini hal qilishda, yumshoq ko‘nikmalar bo‘shliqlarini to‘ldirishda va o‘z-o‘zini boshqarishni rivojlantirishda qanday rol o‘ynashini ko‘rib chiqadi. Ishda oliy ta’lim muassasalari va tashkilotlar uchun yosh mutaxassislarning ish joyiga muvaffaqiyatli integratsiyasini qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha tavsiyalar beriladi. Аннотация: Процесс адаптации молодых специалистов к рабочему месту сложен и часто сталкивается с трудностями, связанными с недостатком социальных и эмоциональных навыков, несмотря на академические успехи. Данная диссертация анализирует влияние уровня самооценки на процесс адаптации молодых специалистов. Исследование показывает важность инструментов самооценки в выявлении личных качеств, ценностей и навыков, тем самым закладывая основу для планов профессионального развития. В нем также рассматривается роль самооценки в решении проблем социальной адаптации, восполнении пробелов в мягких навыках и развитии саморегуляции. Работа содержит рекомендации для высших учебных заведений и организаций по поддержке успешной интеграции молодых специалистов на рабочем месте. Abstract: The adaptation process of young professionals to the workplace is complex, often encountering difficulties related to a lack of social and emotional skills despite academic achievements. This thesis analyzes the impact of self-assessment levels on the adaptation process of young professionals. The study demonstrates the importance of self-assessment tools in identifying personal characteristics, values, and skills, thereby laying the foundation for professional development plans. It also examines how self-assessment plays a role in resolving social adaptation issues, filling soft skills gaps, and fostering self-management. The work provides recommendations for higher education institutions and organizations to support the successful integration of young professionals into the workplace.