(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur tezis umumiy o‘rta ta’lim o‘quvchilarida intellektual-ijodiy kompetentlikni rivojlantirishning samarali pedagogik strategiyalarini asoslashga qaratilgan. Tadqiqotda kompetentlik yondashuvi, muammoli ta’lim, loyihaviy faoliyat va metakognitiv qo‘llab-quvvatlash integratsiyasi tahlil qilinadi. Metodologik asos sifatida tizimli-faoliyatli yondashuv va didaktik dizayn tamoyillari qo‘llanadi. Ilmiy yangilik strategiyalarni fan mazmuni va o‘quv topshiriqlari darajasida operatsionallashtirish mezonlarini taklif etishdan iborat. Данный тезис направлен на обоснование педагогических стратегий развития интеллектуально-творческой компетентности учащихся общеобразовательной школы. Рассматривается интеграция компетентностного подхода, проблемного обучения, проектной деятельности и метакогнитивной поддержки. Методологической основой выступают системно-деятельностный подход и принципы дидактического дизайна. Научная новизна состоит в предложении критериев операционализации стратегий на уровне содержания учебного предмета и структуры учебных заданий, обеспечивающих измеряемые образовательные результаты. This thesis substantiates pedagogical strategies for developing intellectual and creative competence in general secondary school students. It analyzes an integrated model combining the competence-based approach, problem-based learning, project work, and metacognitive scaffolding. The methodology relies on the systems-activity approach and principles of instructional design. Scientific novelty is expressed in proposed operational criteria for embedding these strategies into subject content and task structure, enabling measurable learning outcomes and sustainable student self-regulation.