(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur annotatsiya o‘quvchilarda musiqaga bo‘lgan qiziqishni shakllantirish omillarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Unda musiqiy ta’lim jarayonining mazmuni, metodlari va pedagogik yondashuvlarning o‘quvchilarning estetik didi hamda ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, individual qiziqishlari va psixologik holatini hisobga olgan holda musiqa darslarini tashkil etishning samarali usullari yoritiladi. Annotatsiyada oilaviy muhit, madaniy muhit va zamonaviy axborot texnologiyalarining musiqaga bo‘lgan qiziqishni shakllantirishdagi ahamiyati ham ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarda musiqaga nisbatan barqaror qiziqish uyg‘otish hamda ularning ma’naviy-estetik tarbiyasini yuksaltirishga xizmat qiladi. Данная аннотация посвящена изучению факторов формирования интереса учащихся к музыке. В ней анализируется содержание музыкального образования, его методы и педагогические подходы, а также их роль в развитии эстетического вкуса и творческих способностей учащихся. Кроме того, освещаются эффективные способы организации уроков музыки с учётом возрастных особенностей, индивидуальных интересов и психологического состояния учащихся. В аннотации также показана значимость семейной среды, культурного окружения и современных информационных технологий в формировании интереса к музыке. Результаты исследования направлены на формирование устойчивого интереса учащихся к музыке, а также на повышение их духовно-эстетического воспитания. This annotation is devoted to the study of factors influencing the development of students’ interest in music. It analyzes the content of music education, its methods, and pedagogical approaches, as well as their role in developing students’ aesthetic taste and creative abilities. Furthermore, it highlights effective ways of organizing music lessons by taking into account students’ age characteristics, individual interests, and psychological conditions. The annotation also emphasizes the importance of family environment, cultural context, and modern information technologies in fostering interest in music. The results of the study contribute to developing a stable interest in music among students and enhancing their spiritual and aesthetic education.