(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu tezis ingliz va o‘zbek tillari uchun yagona elektron lug‘at yaratishda leksikografik tahlil modelini ishlab chiqishning maqsad va asoslarini yoritadi. Tadqiqotda korpusga tayangan tavsif, semantik moslashtirish va mikrohamda makrostrukturani uyg‘unlashtirish usullari qo‘llanadi. Yangilik sifatida ikki tilli birliklarni avtomatlashtirilgan identifikatsiya qilish, ekvivalentlik darajalarini belgilash va maqola shablonini standartlashtirish taklif etiladi. Данный тезис раскрывает цели и основания разработки модели лексикографического анализа для единого электронного англо-узбекского словаря. Используются корпусно-ориентированное описание, семантическая корреляция и согласование микро- и макроструктуры словаря. Научная новизна заключается в предложении процедур автоматизированной идентификации двуязычных единиц, установления уровней эквивалентности и стандартизации шаблона словарной статьи для цифровой среды. This thesis outlines the goals and theoretical grounds for designing a lexicographic analysis model for an integrated English–Uzbek electronic dictionary. The study employs corpus-based description, semantic alignment, and coordinated micro- and macrostructural planning. Scientific novelty is expressed through procedures for automated identification of bilingual units, grading equivalence types, and standardizing entry templates for digital lexicographic environments and consistent user-oriented retrieval.