(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada inklyuziv ta’limni rivojlantirishda zamonaviy raqamli texnologiyalarning tutgan o’rni va imkoniyatlari ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Tadqiqotda maxsus ehtiyojli o’quvchilarga mo’ljallangan raqamli vositalar, adaptiv o’quv platformalari, sun’iy intellekt asosidagi dasturlar va assistiv texnologiyalarning ta’lim jarayoniga integratsiyasi ko’rib chiqiladi. O’zbekistondagi inklyuziv ta’lim sohasidagi mavjud holat tahlil qilinib, xorijiy davlatlarning ilg’or tajribalari o’rganilgan. Maqolada raqamli texnologiyalarning o’quvchilar o’rtasidagi ta’lim tengsizligini kamaytirish va maxsus ehtiyojli o’quvchilarning ijtimoiy integratsiyasini ta’minlashdagi salohiyati baholanadi. Tadqiqot natijalari asosida O’zbekistonda inklyuziv raqamli ta’limni joriy etish bo’yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqilgan. Abstract: This article scientifically analyzes the role and potential of modern digital technologies in the development of inclusive education. The study examines the integration into the educational process of digital tools for students with special needs, adaptive learning platforms, artificial intelligence-based applications, and assistive technologies. The current state of inclusive education in Uzbekistan is analyzed and advanced international experiences are studied. The article assesses the potential of digital technologies to reduce educational inequality among students and ensure the social integration of students with special needs. Based on the research findings, scientifically grounded recommendations have been developed for the implementation of inclusive digital education in Uzbekistan. Аннотация: В данной статье научно анализируются роль и возможности современных цифровых технологий в развитии инклюзивного образования. В исследовании рассматривается интеграция в образовательный процесс цифровых инструментов для учащихся с особыми потребностями, адаптивных обучающих платформ, приложений на основе искусственного интеллекта и вспомогательных технологий. Анализируется текущее состояние инклюзивного образования в Узбекистане, изучается передовой зарубежный опыт. В статье оценивается потенциал цифровых технологий для снижения образовательного неравенства среди учащихся и обеспечения социальной интеграции учащихся с особыми потребностями. На основе результатов исследования разработаны научно обоснованные рекомендации по внедрению инклюзивного цифрового образования в Узбекистане.