(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqot ishida tog‘-kon sanoatida qo‘llaniladigan markazdan qochma nasos qurilmalarida rotor disbalansi hamda tayanch elementlariga tushadigan yuklamalarning shakllanish mexanizmlari nazariy va amaliy jihatdan tadqiq etildi. Ish jarayonida tizimga ta’sir ko‘rsatuvchi radial kuchlar, muftadagi og‘ishlar (nomarkazlik), podshipniklar ishqalanishi, abraziv emirilish va kavitatsiya hodisalari tufayli yuzaga keladigan qo‘shimcha dinamik zo‘riqishlar tahlil qilindi. Tayanch reaksiyalari, rezonansli ish rejimlari va butlovchi qismlarning yeyilishi o‘rtasidagi korrelyatsiya grafik hamda vizual modellar yordamida asoslab berildi. Olingan natijalar nasos agregatlarining ishchi resursini oshirish, nuqsonlarni barvaqt aniqlash hamda texnik xizmat ko‘rsatish samaradorligini yuksaltirish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqishga xizmat qiladi.