(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu tezis Orol dengizi havzasidagi ekologik inqirozning ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlarini baholash hamda ekologik barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan amaliy chora-tadbirlarning samaradorligini tahlil qiladi. Tadqiqotda tizimli tahlil, taqqoslash va indikatorlar asosida baholash yondashuvlari qo‘llanadi. Ilmiy yangilik sifatida “ekologik tiklanish–iqtisodiy moslashuv–institutsional boshqaruv” zanjiri bo‘yicha integratsiyalashgan baholash mantiqi taklif etiladi. Данная диссертация оценивает социально-экономические последствия экологического кризиса в бассейне Аральского моря и анализирует результативность мер, направленных на обеспечение экологической устойчивости. В исследовании применяются системный анализ, сравнительный подход и оценка на основе индикаторов. Научная новизна заключается в предложении интегрированной логики оценки по цепочке «экологическое восстановление – экономическая адаптация – институциональное управление». This thesis assesses socio-economic impacts of the Aral Sea environmental crisis and analyzes the effectiveness of ongoing measures aimed at ensuring ecological sustainability. The study applies system analysis, comparative assessment, and indicator-based evaluation. Scientific novelty is provided by an integrated evaluation logic connecting “ecological restoration–economic adaptation–institutional governance,” enabling consistent assessment of interventions across environmental, economic, and management dimensions.