(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu ishda Abu Nasr Forobiyning Sharq falsafasi rivojiga qo‘shgan beqiyos hissasi, uning ilmiy-falsafiy qarashlari hamda inson kamoloti haqidagi chuqur g‘oyalari atroflicha tahlil qilinadi. Forobiy Sharq Uyg‘onish davrining yirik mutafakkiri sifatida aql, bilim, axloq va jamiyat taraqqiyoti o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni asoslab bergan. Uning “Fozil shahar” konsepsiyasi ideal jamiyat modelini yaratishda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi. Shuningdek, Forobiyning mantiq, falsafa, siyosat va axloqshunoslik sohalaridagi qarashlari Sharq va G‘arb ilm-fani rivojiga katta ta’sir ko‘rsatgan. Ushbu maqolada uning ilmiy merosi zamonaviy ilmiy yondashuvlar bilan bog‘liq holda yoritilib, uning g‘oyalari bugungi jamiyat uchun ham dolzarbligi asoslab beriladi. Abstract This paper provides a comprehensive analysis of Abu Nasr Al-Farabi’s significant contribution to the development of Eastern philosophy, his scientific and philosophical views, and his profound ideas on human perfection. Al-Farabi, as one of the great thinkers of the Islamic Golden Age, emphasized the close interconnection between reason, knowledge, ethics, and social development. His concept of the “Virtuous City” serves as an important theoretical foundation for constructing an ideal society. Moreover, his ideas in logic, philosophy, politics, and ethics had a profound influence on both Eastern and Western intellectual traditions. The article highlights his philosophical heritage in relation to modern scientific approaches and demonstrates the relevance of his ideas in contemporary society. Аннотация В данной работе проводится всесторонний анализ значительного вклада Абу Насра аль-Фараби в развитие восточной философии, его научно-философских взглядов и глубоких идей о совершенстве человека. Аль-Фараби, как один из величайших мыслителей исламского Золотого века, подчёркивал тесную взаимосвязь разума, знания, этики и общественного развития. Его концепция «Добродетельного города» служит важной теоретической основой для построения идеального общества. Кроме того, его идеи в области логики, философии, политики и этики оказали значительное влияние как на восточную, так и на западную интеллектуальную традицию. В статье его философское наследие рассматривается в контексте современных научных подходов и подчёркивается актуальность его идей в современном обществе.