(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Maqola O‘zbekiston tog‘larida tarqalgan Juniperus L. turkumi o‘simliklarining botanik tavsifi, ularning vakillari va ekologik ahamiyatini yoritishga bag‘ishlangan. Juniperus turkumi, o‘simliklarning eng qadimgi va ekologik jihatdan muhim guruhlaridan biri hisoblanadi. Ushbu o‘simliklar asosan tog‘lik va tog‘oldi hududlarida uchraydi va yuqori chidamlilikka ega bo‘lib, qurug‘ochilik va sovuqqa qarshi barqarorlik ko‘rsatadi. Maqolada Juniperus turkumiga kiruvchi o‘simliklarning xususiyatlari, ular o‘sadigan biotoplar va ekologik roli batafsil tahlil qilinadi. O‘zbekistonning Tyan-Shan, Farg‘ona va Zarafshon tog‘larida tarqalgan Juniperus vakillari, ayniqsa, Juniperus communis va Juniperus turkestanica kabi turlar muhokama qilinadi. Aннотация: Статья посвящена ботаническому описанию растений рода Juniperus L, произрастающих в горах Узбекистана, их представителям и экологическому значению. Род Juniperus является одной из старейших и экологически важных групп растений. Эти растения встречаются преимущественно в горных и предгорных районах и обладают высокой устойчивостью, проявляя засуху и мороз. В статье подробно анализируются характеристики растений рода Juniperus, биотопы, в которых они произрастают, и их экологическая роль. Рассматриваются представители рода Juniperus, распространенные в горах Тянь-Шань, Фергана и Зарафшан Узбекистана, в частности, такие виды, как Juniperus communis и Juniperus turkestanica.