(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada konteynerlarda yuk tashish jarayonlarida axborot texnologiyalarining tutgan o‘rni, zamonaviy logistika tizimidagi ahamiyati va amaliy qo‘llanilishi tahlil qilingan. Intermodal tashuvlarda GPS, IoT, AIS va blokcheyn texnologiyalarining qo‘llanilishi, ularning afzalliklari hamda mavjud kamchiliklar yoritilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida yuk tashishni tartibga soluvchi me’yoriy-huquqiy hujjatlar, xususan Vazirlar Mahkamasining 277-son qarori va SPS bitimi talablari asosida harorat rejimiga qo‘yiladigan standartlar tahlil qilingan. Maqolada shuningdek konteyner bozorining joriy holatiga oid statistik ma’lumotlar, jahon indekslari va iqtisodiy tahlillar keltirilgan. Abstract: This article analyzes the role of information technologies in container cargo transportation processes, their importance in the modern logistics system, and their practical application. The use of GPS, IoT, AIS, and blockchain technologies in intermodal transportation, their advantages, and existing shortcomings are highlighted. Furthermore, the regulatory legal documents governing cargo transportation in the Republic of Uzbekistan, in particular Resolution No. 277 of the Cabinet of Ministers and the requirements of the ATP Agreement (SPS), are analyzed based on the standards set for temperature regimes. The article also presents statistical data on the current state of the container market, global indices, and economic analyses.