(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada badiiy adabiyotning ijtimoiy voqelikni va "davr ruhini" aks ettirish imkoniyatlari tadqiq etiladi. Tadqiqotda adabiyot sotsiologiyasi, kognitiv yuk va konstruktivizm nazariyalari asosida badiiy matnni anglash jarayoni tahlil qilingan. Shuningdek, zamonaviy adaptiv tizimlarning adabiy tahlilni shaxsiylashtirishdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Natijalar adabiyotning jamiyat ma’naviy holatini diagnostika qilishdagi o‘rnini ko‘rsatib beradi. ABSTRACT. This article explores the capacity of literature to reflect social reality and the "Spirit of the Times" (Zeitgeist). The study analyzes the process of comprehending literary texts based on the theories of sociology of literature, cognitive load, and constructivism. It also examines the role of modern adaptive systems in personalizing literary analysis. The findings highlight the role of literature in diagnosing the spiritual state of society.