(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur maqolada kasallik nomlarining gender xususiyatlari lingvistik, sotsiolingvistik va pragmatik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida tibbiy terminologiyada gender omilining nominativ hamda derivatsion jarayonlardagi o‘rni, kasallik nomlarining semantik tuzilishi va evfemik birliklarning kommunikativ vazifalari o‘rganiladi. Shuningdek, gender stereotiplarining tibbiy diskursdagi aks etishi ham ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqot natijalari gender lingvistikasi va tibbiy terminologiya o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni ochib beradi. В данной статье анализируются гендерные особенности названий болезней в лингвистическом, социолингвистическом и прагматическом аспектах. В исследовании рассматривается роль гендерного фактора в номинативных и деривационных процессах медицинской терминологии, семантическая структура названий заболеваний, а также коммуникативные функции эвфемизмов. Кроме того, научно освещается отражение гендерных стереотипов в медицинском дискурсе. Результаты исследования раскрывают взаимосвязь между гендерной лингвистикой и медицинской терминологией. This article analyzes the gender characteristics of disease names from linguistic, sociolinguistic, and pragmatic perspectives. The study examines the role of gender factors in nominative and derivational processes within medical terminology, the semantic structure of disease names, and the communicative functions of euphemistic expressions. In addition, the reflection of gender stereotypes in medical discourse is scientifically discussed. The results of the research reveal the close relationship between gender linguistics and medical terminology.