(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarblik: Pnevmoniya butun dunyo bo‘ylab yosh bolalar o‘rtasida o‘lim va kasallanishning eng muhim sababi bo‘lib qolmoqda. Bolalar pnevmoniyasi kasallanish va o’limning asosiy sababi ekanligiga qaramay, uni tashxislashda ishonchli ’oltin standart’ hali ham mavjud emas. Erta tashxis qo‘yish va to’g’ri davolash taktikasi qisqa va uzoq muddatli salomatlik natijalari uchun o‘ta muhimdir. Radiologik tekshiruvlar pnevmoniya bilan bog‘liq bo‘lgan o‘pka ichi asoratlarini (absess, empiyema, nekrotik pnevmoniya) aniqlashda asosiy vositadir.