(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi: Siydik-tosh kasalligi (urolitiaz) urologik kasalliklar orasida keng tarqalgan bo‘lib, bemorlarda kuchli og‘riq, siydik yo‘llari obstruksiyasi va buyrak funksiyasining buzilishiga olib kelishi mumkin. Kasallikni erta aniqlash va toshlarning joylashuvi, hajmi hamda tarkibini aniqlash samarali davolash usulini tanlashda muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy radiologik tekshiruv usullari orasida kompyuter tomografiya (KT) siydik tosh kasalligini tashxislashda eng yuqori aniqlikka ega bo‘lgan usullardan biri hisoblanadi.