(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Резюме. Доривор ўсимликлар биологик фаоллигининг кенг доираси ва Ер юзида кенг тарқалганлиги билан ажралиб туради. Улар орасида космополит турлар ҳам, айрим минтақаларга хос бўлган эндемик ва маданий ўсимликлар ҳам учрайди. Тиканли оқкаррак (Onopordum acanthium) турли хил муҳит шароитларида фаол ўса оладиган рудерал ўсимликларга киради. Халқ табобатида оқкаррак ўзининг яллиғланишга қарши, кардиотоник ва ўсмага қарши хусусиятлари билан машҳур. Оқкарракнинг географик тарқалиши, ўсиш хусусиятлари, кимёвий таркиби ва терапевтик фаоллигига бағишланган адабиёт маълумотларининг таҳлили ушбу ўсимликнинг кейинги илмий тадқиқотлар учун юқори истиқболга эга эканлигини кўрсатади.