(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi.Orqa miya churrasi (lumbar disk churrasi) umurtqa pog‘onasidagi umurtqalar orasidagi diskning ichki qismining tashqariga chiqib ketishi natijasida nerv ildizlarining siqilishi bilan kechadigan degenerativ kasallik hisoblanadi. Ushbu holat odatda bel sohasida og‘riq, oyoqlarga tarqaluvchi og‘riq, sezuvchanlik va harakat buzilishlari bilan namoyon bo‘ladi. Orqa miya churrasi bel og‘rig‘i bilan murojaat qilgan bemorlarning taxminan 60–80% ida uchraydi (PMID: 39326345). Ushbu patologiya asosan mehnatga layoqatli yoshdagi aholi orasida ko‘proq kuzatiladi.