(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek tilida hissiyotlarni ifodalashda qo‘llanadigan paralingvistik vositalar til nuqtayi nazaridan tahlilga tortiladi. Paralingvistik vositalarning noverbal vosita sifatidagi roli ilmiy nuqtayi nazardan baholanadi. Qayd etish lozimki, nutqiy muloqot jarayonida paralingvistik vositalarga murojaat qilish nutq ta’sirchanligini oshirishi bilan birgalikda ularning badiiy matndagi o‘ziga xos rolini aniqlashga ham yordam beradi. Аннотация: В данной статье с лингвистической точки зрения анализируются паралингвистические средства, используемые для выражения эмоций в узбекском языке. Оценивается роль паралингвистических средств как невербальных средств с научной точки зрения. Следует отметить, что использование паралингвистических средств в процессе вербального общения не только повышает эффективность речи, но и помогает определить их специфическую роль в литературном тексте. Annotation: This article analyzes paralinguistic means used in expressing emotions in the Uzbek language from a linguistic point of view. The role of paralinguistic means as a non-verbal means is evaluated from a scientific point of view. It should be noted that resorting to paralinguistic means in the process of verbal communication not only increases the effectiveness of speech, but also helps to determine their specific role in the literary text.