(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi. Oshqozon osti bezi saratoni oshqozon osti bezi hujayralari nazoratsiz koʻpaya boshlaganda paydo boʻladi. Bu saraton hujayralari tananing boshqa qismlariga metastaz berish hususiyatiga ega. Me’da osti bezining xavfli o‘smalari (MOBXO‘) eng agressiv onkologik kasalliklardan biri bo‘lib, kech aniqlanishi, tez rivojlanishi va yuqori o‘lim ko‘rsatkichi bilan tavsiflanadi. Butun dunyo boʻyicha 0,004%-0,012% uchraydi. Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) ma’lumotlariga ko‘ra, 2022 yilda butun dunyo bo‘yicha ushbu kasallikning 510 992 yangi holati qayd etilgan. 2020 yilda esa me’da osti bezi saratonidan 467 409 (91,5%) bemor vafot etgan , bu kasallikning yuqori letalligini tasdiqlaydi. So‘nggi o‘n yilliklarda dunyo miqyosida kasallanishning barqaror ortib borishi kuzatilmoqda. 1990–2021 yillar oralig‘ida yoshga moslashtirilgan kasallanish ko‘rsatkichi 5,47 dan 5,96 gacha oshgani aniqlangan