(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Pneumonia dunyo bo‘yicha o‘limga olib keluvchi yetakchi yuqumli kasalliklardan biri hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, har yili pnevmoniya tufayli taxminan 2,5 millionga yaqin odam vafot etadi, bu umumiy o‘lim holatlarining qariyb 4–5% ini tashkil etadi. 5 yoshgacha bo‘lgan bolalar orasida pnevmoniya barcha o‘lim holatlarining taxminan 14–15% iga sabab bo‘ladi va har yili 700–800 mingga yaqin bola hayotdan ko‘z yumadi. 65 yoshdan oshganlarda esa pnevmoniya bilan kasallanish va o‘lim darajasi keskin oshib, respirator kasalliklar ichida yetakchi o‘rinlardan birini egallaydi.i.