(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
O‘t-tosh kasalligi dunyo bo‘yicha keng tarqalgan gastroenterologik patologiyalardan biri bo‘lib, aholining 10–20 % gacha qismida uchrashi qayd etiladi. Kasallik ko‘pincha uzoq vaqt davomida simptomsiz kechishi va asoratlar (o‘tkir xoletsistit, pankreatit, o‘t yo‘llari obstruksiyasi) rivojlangandan keyingina aniqlanishi bilan xavflidir. Shu sababli uni erta tashxislash tibbiyotning dolzarb vazifalaridan biri hisoblanadi.